SILENCIS


Autors: Jordi Algué, Miquel Arceda Martínez, Ester Llobet Fornells, Rossend Sellarés Obradors i Arcadi Vilà Serrat.

Primera edició: el gener del 2015.

Nombre de pàgines: 253.

Tema: Silencis narra els fets succeïts durant la República, la Guerra Civil i el primer franquisme van ser els que van marcar més diverses generacions del segle XX. 
Van ser uns anys de reivindicacions polítiques i socials en un poble jove, que feia poques dècades que s'havia començat a formar a partir de l'arribada de gent d'arreu. L'esperança que va suposar per a les classes populars l'arribada de la República aviat es frustraria davant la reacció dels sectors més conservadors i generaria una espiral de violència que a Navàs comença amb els fets dels Sis d'Octubre del 34, però que tindria el seu punt àlgid durant la Guerra Civil. L'arribada del franquisme, amb tot el seu desplegament repressiu, havia d'imposar uns silencis que s'allargarien més enllà de la mort del dictador; uns silencis que aquesta publicació pretén que comencin a ser escoltats.

Personatges: són les persones que van ser víctimes dels fets del sis d’octubre del 1934, de la Guerra Civil espanyola i de la repressió de la postguerra amb el franquisme.

Situació geogràfica: Navàs, Barcelona.

Situació cronològica: 1931 – 1945.

Estructura: aquest llibre és una memòria històrica.

RESUM

Fragment 1:

Els fets del sis d’octubre: l’augment de la crisi econòmica i tensió social que es vivia a Navàs va anar vertiginosament en augment durant els mesos posteriors a les eleccions del gener d’aquell mateix any (1934), i va exclatar finalment durant els fets del SIS D’OCTUBRE.




Fragment 2:

La repressió de la postguerra (1939 – 1961): La Guerra Civil a la Catalunya Central va acabar a finals del gener de 1939. Manresa havia caigut a mans de les tropes franquistes el 24 de gener. El terme de Castelladral, per la seva gran superfície i dificultat de comunicacions entre els nuclis, va ser ocupat el 26 de gener, quan les tropes van entrar a Sant Salvador de Torroella, el 29 de gener amb l’arribada al sector més oriental i al nucli de Navàs.


                           
HASTAGS: #silencis #silencisnavas #memoriahistorica #memorianavas

CRÍTICA: "Crec que és un plantejament honest dir que el que intenta aquest llibre és recuperar les veus víctimes de la repressió franquista que durant 40 anys van ser oblidades i durant els 40 anys de democràcia també, i està bé que aquestes veus arribin al poble i a la societat."

ACTIVITATS

1.Com es veu reflectida la Guerra Civil al llibre?

La Guerra Civil es troba al llarg de tot el llibre. Aquesta va enfrontar dues maneres d’entendre el món i va ser l’avantsala de la guerra mundial. A Navàs el comitè revolucionari, dominat per la CNT, va aconseguir tenir el control de la situació i es van fer col·lectivitzacions i confiscacions; una obra que va ser marcada per la violència dels incontrolats que al municipi va deixar més de vint morts. Aquests fets a Palà de Torroella es van viure amb menys virulència i a les cases de pagès van estar marcats per la presència dels emboscats. La marxa al front de desenes de joves va significar la sagnia humana més devastadora d’aquest període.

2.Si la novel·la se situa després de la Guerra Civil, quins aspectes de la postguerra se’ns transmeten: gana, ensenyament, església, repressió...

La repressió franquista va mostrar totes les seves expressions sobre una població que ja havia vist marxar a l’exili els més compromesos. La religió i l’educació van agafar un punt molt fort ja que s’ensenyaven i practicaven els valors del franquisme a traves d’aquests.


BERTA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada