PA NEGRE


Autor: Emili Teixidor i Viladecàs.

Primera edició: 2003.

Nombre de pàgines: 396.

Tema: La novel·la rememora la infància de l’Andreu viscuda a Osonadurant l'època posterior a la Guerra Civil Espanyola. L'Andreu és un nen que viu, gairebé com a orfe, amb els seus oncles a una masia, mentre la mare és a la fàbrica i el pare empresonat.

Personatges: Els protagonistes són una família humil, vivint la dura Postguerra Civil espanyola. El protagonista pertany a la banda dels perdedors: el seu pare té unes idees fermes republicanes, la mare treballa durament a la fàbrica amb l’ajuda d’uns parents que viuen en una masia.

Situació geogràfica: es situa a la comarca d’Osona, a la plana de Vic.


Situació cronològica: la novel·la és narrada en la Postguerra Civil espanyola més o menys als anys 40.

RESUM

Fragment 1:  

La capella del Convent de Sant Camil, era petita, estreta i fosca. Tenia un cor amunt harmònium petit i uns balcons laterals, a l’altura del cor central, que els diumenges a l’hora de missa s’omplia de novicis i malalts, els primers amb hàbit blancs, i els segons embolicats amb llençols també blancs i estirats a les cadires i lliteres. Des de baix la blancor confonia els novicis i els malalts i tots plegats feien l’efecte d’una cort angelical o d’uns llimbs plens d’albats i penitents fantasmals.













Fragment 2:

Vaig sentir passes per el corredor, em vaig arraulir al llit, espantat, amb les orelles ven dretes per sentir què passava. Era com si els pares de sobre, s’haguessin transformat en ninots i algú els hagués calat foc. A la meva imaginació els veia encesos, cremats per un foc estrany.


HASTAGS: #cruapostguerra  #idealsrepublicans   #humiltat   #panegre

CRÍTICA: Aquest llibre t’explica els anys més durs de la postguerra. La gent han d’acotar el cap davant les forces superiors de la societat. Les dones treballen a la fàbrica que els robava l’alegria, la salut i el temps. L’Andreu, el protagonista d’aquesta història ha de lluitar per tirar endavant sense pietat i amb força, fins que començarà una nova vida amb més il·lusió, i amb estudis per poder aconseguir els seus somnis. 

ACTIVITATS

1.Com es veu reflectida la Guerra Civil al llibre?

Aquet drama rural ambientat en la postguerra catalana, dura i violenta està submergit en situacions de terror, fam i el patiment que sofrien, en aquest cas, el bàndol republicà durant la postguerra. Mostra situacions dures i la por que omplia el cos de moltes persones.

2.Si la novel·la se situa després de la Guerra Civil, quins aspectes de la postguerra se’ns transmeten: gana, ensenyament, església, repressió...

-Gana: la gent patia molta fam i pobresa ja que els salaris eren pèssims. A més a més, la gent que podia cultivar a les terres havia d’entregar gran part de la seva collita als seus amos o als terratinents.

-Ensenyament: ja que el bàndol nacional havia obtingut el poder, l’ensenyament era amb castellà i la matèria era restringida pels nacionals.

-Església: la religió feia costat al nacionalisme, és a dir al bàndol franquista, i és per aquest motiu que marginava els que no defensaven una Espanya nacionalista.

-Repressió: les persones que tenien unes idees diferents, els republicans, eren assenyalades, marginades i excloses del poble o de la societat on vivien.

EMMA, MARINA, MARTA i MÒNICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada